S E R U N A I

Kuala Lumpur: Mencari yang halal itu adalah wajib bagi umat Islam, khususnya dari segi makanan dan produk kegunaan harian lain.

Aspek ini tidak menjadi masalah besar bagi umat Islam di negara ini kerana rata-rata produk yang dijual di pasaran mempunyai pengesahan halal yang diiktiraf oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) atau rakan sekutunya jika membabitkan produk dari luar negara.

Namun, kewujudan pasaran dalam talian yang kini menjadi antara ‘premis’ utama pengguna membeli-belah, terutama bagi mendapatkan produk import pada harga lebih murah berbanding di kedai fizikal, menimbulkan waswas tentang aspek halal produk berkenaan.

Lebih-lebih lagi apabila baru-baru ini tular nasihat seorang pengamal media sosial TikTok bukan Islam dikenali Cikgu Samm, yang meminta umat Islam di negara ini lebih berhati-hati apabila membeli barangan seperti makanan dan kosmetik dari luar negara seperti China.

Sekalipun produk terbabit dikatakan mempunyai logo halal, menurut Cikgu Samm, pengesahan halal berkenaan dikeluarkan oleh pihak berkuasa tempatan di China yang kebanyakannya tidak mendapat pengiktirafan Jakim.

Terpanggil mengupas isu ini, Bernama melakukan tinjauan di dua platform e-dagang utama di negara ini.

Dalam tinjauan rambang itu, penulis mengenal pasti satu produk makanan popular dalam kalangan pengguna Malaysia, iaitu Soft Gummy with Jam dari China yang mempunyai logo halal daripada Halal Food Council International (Malaysia & Asia Region).

Produk itu menerima markah penilaian yang cukup tinggi daripada pengguna, dan hingga kini ribuan unit sudah terjual. Harganya cukup murah, iaitu RM12 hingga RM15 untuk satu balang yang mengandungi 30 biji gula-gula getah pelbagai perisa.

Rata-rata pembeli yang meninggalkan ulasan adalah orang Islam, namun tidak ada seorangpun yang bertanyakan tentang status halal tersebut.

Banyak lagi produk dari China yang mempunyai logo halal menjadi kegilaan pelanggan pada masa ini, antaranya mi segera, bebola boba serta produk daging lembu dan ayam diproses seperti popcorn chicken.

Menurut seorang pemborong makanan halal dari China yang hanya mahu dikenali sebagai Encik Isa, beliau menjadi pemborong produk makanan dari negara itu selepas mendapati makanan pedas dari sana amat digemari pelanggan.

Selain itu, beliau juga mampu meraih keuntungan yang agak besar kerana kos pembelian yang rendah berbanding harga jualan di pasaran dalam talian.

“Antara produk saya jual yang cukup popular ketika ini ialah tofu pedas, mi segera, cendawan goreng, dan sos hot pot pedas. Selain itu, daging goreng cumin juga antara yang sering dipesan pelanggan setia saya. Memang cukup menguntungkan berniaga produk makanan China,” katanya ketika dihubungi Bernama.

Ditanya mengenai pensijilan halal produk berkenaan, Isa berkata, ia dikeluarkan oleh Badan Islam Wilayah Yunnan.

Bagaimanapun, semakan penulis di laman www.halal.gov.my mendapati agensi itu bukan antara badan yang diperakui oleh Jakim.

Mengulas isu ini, Pengarah Sekretariat Majlis Halal Malaysia (MHM) Jakim Marzuki Hassan berkata, setakat ini hanya enam badan pensijilan halal China diiktiraf oleh Jakim.

Selain itu, Jakim juga mengiktiraf sijil halal daripada 84 badan Islam dari 46 buah negara lain dan senarainya boleh disemak di www.halal.gov.my.

“Bagi produk makanan yang diimport dari China contohnya, antara badan pensijilan Islam yang kita perakui ialah Shandong Halal Certification Service (SHC), China Islamic Association, ARA Halal Certification Services Centre Inc, Linxia Halal Food Certification Centre (Gansu), Shaanxi Shang Pin Yuan Halal Food & Restaurant Management Limited Company, serta Halal Certification Services Chongqing (HCS). Kesemuanya mewakili wilayah berbeza di China.

“Perlu kita tahu, lain negara lain kaedah penentuan halalnya. Begitu juga sistem perakuan halal di China, yang mana ia cukup berbeza dengan Malaysia kerana negara tersebut tidak mempunyai satu badan autoriti khusus bagi memantau dan menjalankan tugas pengesahan halal produk yang dihasilkan. Mereka cuma bergantung pada persatuan Islam dan badan bukan kerajaan bagi menjalankan tugas itu berbanding Malaysia, di mana tugas ini dijalankan oleh Jakim dan majlis/jabatan agama Islam negeri masing-masing,” katanya.

Menurutnya, tugas MHM ialah memperakukan dasar serta langkah strategik mengenai pengurusan dan pembangunan industri halal negara, menyelaras inisiatif pengurusan dan pembangunan industri halal negara bagi mengekalkan Malaysia sebagai peneraju halal global serta menggalakkan penyertaan dan peranan sektor swasta dalam menyokong pembangunan industri halal negara.

Mengulas lanjut, Marzuki berkata, proses pengesahan sijil halal bagi sebarang produk yang dihasilkan di luar negara perlu mengikut piawaian ketat yang ditetapkan oleh Jakim.

Menurutnya, ketika di peringkat permohonan, Jakim akan terlebih dahulu memastikan badan Islam berkenaan diiktraf dan berdaftar di negara sumber selain mempunyai panel pakar syariah.

Badan pensijilan halal ini perlu mematuhi prosedur For Appointment of Foreign Halal Certification Bodies dan keperluan lain yang ditetapkan Jakim, ujarnya.

“Selepas lulus peringkat permohonan, audit lapangan akan dijalankan termasuk pengauditan terhadap rumah sembelih/loji pemprosesan dan kilang. Seterusnya, laporan pengauditan akan dibentang dalam mesyuarat jawatankuasa halal luar negara di peringkat Jakim dan pemakluman keputusan akan dipanjangkan kepada badan pensijilan halal luar negara berkenaan,” jelasnya.

Tegas beliau, pengiktirafan boleh ditarik balik sekiranya terdapat pelanggaran terhadap prosedur yang ditetapkan atau kegagalan memantau pengurusan halal di rumah sembelih/loji pemprosesan dan juga kilang.

Menurutnya, dalam usaha menangani lambakan produk yang diragui status halal di platform dalam talian Shopee dan Lazada, Jakim mengadakan pertemuan dengan operator kedua-dua pasaran e-dagang berkenaan bagi memberi pencerahan tentang aspek halal yang dimaksudkan oleh Malaysia.

Selain itu, Jakim juga membangunkan aplikasi Smart Halal dan Verify Halal yang membolehkan pengguna menyemak status halal produk melalu telefon bimbit.

“Verify Halal adalah satu inisiatif Jakim untuk membina repositori halal yang berkualiti. 

Semua produk halal yang disenaraikan adalah daripada badan pensijilan yang diiktiraf Jakim, dan setakat ini, pelbagai negara termasuk Filipina, India, Taiwan dan Jepun bekerjasama menerusi aplikasi tersebut.

“Melalui kedua-dua aplikasi ini, pengguna juga boleh membuat semakan status halal selain produk makanan seperti kosmetik, farmaseutikal dan sebagainya, serta status halal premis restoran, hotel,” jelasnya, menambah setakat ini aplikasi itu dimuat turun oleh lebih 100,000 pengguna menerusi Playstore Android.

Sementara itu, Pengarah Institut Fatwa dan Halal (IFFAH) Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) Dr Irwan Mohd Subri berpandangan usaha proaktif mempertingkat kesedaran mengenai kepentingan mencari produk halal harus bermula di peringkat kanak-kanak.

“Ia adalah fardu ain yang wajib dipelajari sejak kecil. Namun masalah kita sekarang ialah masih ramai ibu bapa didapati kurang cakna tentang makanan halal. Asal tular sahaja sesuatu produk, maka ramailah yang menyerbu (kedai) tanpa menyemak terlebih dahulu akan kesahihan logo halal pada produk.

“Pendidikan ini penting kerana setakat ini pihak berkuasa tiada kuasa penuh untuk menghalang produk-produk makanan, tidak kira halal atau tidak, daripada memasuki pasaran negara memandangkan ada banyak negara tidak menetapkan pensijilan halal sebagai mandatori kepada pengeluar atau pengusaha makanan,” katanya.

Ini kerana kata beliau, selagi makanan itu diisytiharkan selamat untuk dimakan menurut perundangan Malaysia, maka ia boleh dipasarkan di negara ini.

Leave a Comment